Tågresenär på väg till Chur med Bernina Express
Tema: Tåg för hela slanten

Internationellt tågresande

För att järnvägen ska leva behövs det människor. På och omkring spåren, men också i passagerarvagnarna. Spåradiskt tågar in – och tar pulsen på resenärerna.

Precis som i Sverige ökar tågresandet generellt i hela Europa. Även affärs- och turistresandet med tåg ökar, år från år. I den senaste statistiken, framtagen av Eurostat och baserad på 2017, framgår att uppskattningsvis 1,3 miljarder tågresor med minst en övernattning genomfördes av europeiska medborgare under 2017. En ökning med fyra procent jämfört med 2016.

Spåradiskt tog pulsen på en internationell tågresenär och ställde några frågor till Wang Ze Shen från Malaysia. Vi träffade honom på ett schweiziskt tåg i vintras.

Vart är du på väg?

Jag har åkt tåg från Rom till Milano och är nu på väg till Chur med Bernina Express. Nytt tågbyte i Chur och sen vidare till Zürich.

Åker du tåg ofta?

Nej inte speciellt ofta, mest på semestrar. I Malaysia åker jag knappt alls.

Vad uppskattar du mest med att åka tåg?

Jag gillar att det är ganska lugnt, man hinner se mycket. Utsikten och landskapet ändras hela tiden. Den här resan från Rom över Alperna har varit extremt omväxlande, från Italiens böljande landskap med kullar till Alpernas bergstoppar och branta dalar.

Vad skulle kunna bli bättre med tågresor?

Transit! Ibland är det svårt att veta vart man ska ta vägen vid tågbyten. Att hitta rätt perrong när tiden är knapp kan vara stressigt. Spår och tider kan ändras och man behöver vara på alerten – hela tiden.

Trevlig resa!

Nästa artikel Ett jobb för hjärta och hjärna