Aksel Malmström på perrongen
Tema: Tåg för hela slanten

Därför valde jag att ta tåget

I somras var det många som valde att semestra lite smartare och tog tåget istället för flyget när de skulle besöka spännande platser, familj och vänner i vårt avlånga land. Enligt SJs Sifoundersökning uppgav 65 procent av de som planerade en sommarsemester i Sverige 2019 att de skulle åka tåg, jämfört med 58 procent i förra årets undersökning.

En som valde tåget i somras var Aksel Malmström. När Spåradiskt träffade honom på Stockholm Södra en tidig morgon i juli hade han ryggsäcken packad för några dagars kanotsemester i Alvesta.

Varför väljer du att ta tåget till Alvesta?

– Jag brukar alltid försöka ta tåget när det är möjligt. Dels av miljöskäl, men kanske främst för att jag tycker det är trevligt och mysigt på något sätt. Sedan är det betydligt mycket lugnare än att flyga.

För att järnvägen ska leva behövs det människor. På och omkring spåren, men också i passagerarvagnarna. Spåradiskt tågar in – och tar pulsen på resenärerna.

Är det någon skillnad att åka tåg på sommaren jämfört med andra tider på året?

– Nej, det skulle jag inte säga. Kanske att det är lite mindre folk på sommaren och en annan typ av resenärer. Generellt sätt funkar väl tåget inte alltid så där jättebra, oavsett när på året man reser. Jag upplever att det är ganska mycket stopp som beror på fel av olika slag. Men annars är det helt okej och det känns inte som att tågen är överfulla, trots att det är semestertider.

Har du något tågtips att dela med dig av?

– Till vissa resmål är tåget helt klart smidigast.

Så ett tips kan vara att kolla upp det innan man sätter sig på flyget.

Trevlig resa!

Nästa artikel Nedtecknat nr 2, 2019