En man arbetar på järnvägsspåret
Tema: Mitt jobb på Strukton

Jag har hittat en uppgift jag verkligen brinner för

Saros Farighi uppskattar kulturen på Strukton – och att Strukton uppskattar olika kulturer. Följ med till Stockholm Mitt och möt en inspirerad bantekniker som älskar sitt jobb.

Saros Farighi, 31, möter upp vid ytterdörren på Struktons etablering Stockholm Mitt i Tomteboda, Solna, och visar oss ­entusiastiskt uppför trapporna i den snyggt inredda byggnaden. Han utstrålar positiv energi och pekar stolt på märket på sin gula tröja där det står Strukton Rail.

– Jag känner mig alltid som en superhjälte när jag får på mig de här kläderna, skrattar han.

Stockholm Mitt, med kända knutpunkter som ”Säcken” och ”Getingmidjan”, har stor påverkan på hela Stockholms spårsystem. I natt ska ett rälsbyte göras klart som påbörjades natten innan.

Att jobba natt är inga problem för Saros Farighi, tvärtom.

– Bara fördelar för min del, jag är en nattmänniska. Vi arbetar 22-07, jobbar några nätter, sedan är vi lediga några dygn, det passar mig perfekt.

Jesper och Saros

Jesper Ström inspirerade Saros att söka jobb på Strukton.

Nyfikenhet ledde till anställning

Saros Farighi fick jobb som bantekniker på Strukton i november förra året.

– Jag arbetade på macken här intill och träffade ofta Strukton­killarna som kom in och handlade. En kväll började jag ställa frågor, jag var nyfiken på vad de egentligen jobbade med.

De som svarade på alla frågor var Jesper Ström och Alexander Durand, numera Saros’ kollegor.

– De är underbara människor, starka karaktärer, säger Saros glatt, samtidigt som Jesper Ström kommer in i rummet. Det är de två som ska utföra nattens rälsbyte.

– Killarna tog sig tid och förklarade allt för mig, fortsätter Saros. Jag tyckte om deras sätt, att de var vänliga och engagerade. De märkte nog att jag blev väldigt intresserad så de föreslog att jag skulle söka jobb på Strukton.

Sagt och gjort. Saros mailade in sitt CV och fick svar efter bara några dagar, han skulle få komma på intervju.

– Den gick fint och hälsokontrollen gick också bra, och sen fick jag anställning på Strukton, jag blev så glad! I början fick jag gå vissa utbildningar för att få behörighet och därefter har jag gått fler utbildningar för att bygga på.

Saros berättar att han alltid har gillat sådana sysslor som ingår i banteknikernas vardag. Att kapa, slipa och skära, laga och fixa, hitta smarta och säkra lösningar.

– Jag har dessutom alltid gillat själva järnvägen. Jag vet hur mycket den bidrar, hur stor roll järnvägen spelar i samhället.

Nattligt rälsbyte i Stockholm Mitt

Nattligt rälsbyte i Stockholm Mitt.

Viktig plats i infrastrukturen

Etableringen Stockholm Mitt täcker Tomteboda övre, Ulriksdal-Stuvsta och Värtanspåret, en liten del av Hagalund i Solna, Citybanan och järnvägen där pendeltågen åker.

Saros tycker att han har en viktig plats i infrastrukturen, att banteknikerna och de andra kollegorna bidrar till landets ­ekonomi.

– Ute på spåret kan jag dra mitt strå till stacken, så att transporterna kan ta sig fram. Så ser jag på det hela.

Saros säger att han ofta tänker på dem som arbetade på järnvägen förr i tiden.

– Det är som att vara en del av människans och samhällets historia, det är häftigt tycker jag.

Familjär stämning

Att jobbet kan vara riskfyllt är ingen hemlighet. Hur ser han på den biten?

– Visst, det är ett farligt jobb också, så vi är väldigt noga med säkerheten. Vi litar på varandra, respekterar, skyddar och har koll på varandra.

Saros förklarar att det är en familjär stämning på jobbet, något han uppskattar, och att Strukton, Stockholm Mitt och kollegorna har kommit att betyda väldigt mycket i hans liv.

– Alla här har bidragit till att jag har hittat en uppgift jag verkligen brinner för. Det är stort för mig, jag skulle aldrig vilja byta. Utan mina kollegor hade jag inte varit där jag är idag.

Även kollegorna på Signal och El, besiktningskillarna och ­arbetsplatsledningen har tagit sig tid och förklarat hur det fungerar i deras jobb, berättar Saros.

– Det är viktigt för mig, så att jag kan förstå mer om hel­heten.

På frågan vad det egentligen är som är så kul och härligt där ute på banan, svarar Saros med ett leende.

– Hemma är allt så smått, spikar och skruvar, du vet. På banan är allt stort och gediget, det är äkta material. Järn, stål, sten, trä, och eld! Rälsen, befästningen, våra verktyg … Allt är på ­riktigt liksom.

Positiv företagskultur

Saros är kurd och kom 1994 som liten pojke till Sverige från Iran.

– Jag tycker att man ska ta till sig olika kulturer och se olikheter som tillgångar. Som man gör på Strukton. Som Jesper och Alexander gjorde, när de var inne på macken den där kvällen och berättade om jobbet för mig, då delade de med sig av en kultur. Det borde vara så i hela samhället.

När vi efter midnatt gör oss redo för att åka ut på spåret funderar Saros på om han kanske låter för positiv när han pratar om Strukton, att det verkar överdrivet ..? Men sedan vidhåller han bestämt att det han säger verkligen kommer från hjärtat.

– Jag älskar mitt jobb och jag älskar det här företaget. Jag försöker bli en tillgång för kollegorna, jag vill vara bra för dem och för firman. Så det är bara tuta och köra.

Namn: Saros Farighi, 31 år
Bor: I Linköping
Familj: Min tjej och min lilla prins Charles (Charlie), 5 år
På fritiden: Tränar på gym och gillar bilar
Äter helst: Husmanskost
Favoritartist: Eminem

Nästa artikel Hög tid för Spåradiskt digitalt