Lilla Säkerhetspriset

Lilla Säkerhetspriset engagerar barnen

Ungas engagemang och kreativitet skapar bättre förutsättningar för trygghet och säkerhet i lokaltrafiken. Det ska vara lätt att göra rätt.

Lilla Säkerhetspriset är ett initiativ av MTR som varje år bjuder in skolklasser i Stockholms län till tävlingen. Målet är att lära barn hur man reser säkert i kollektivtrafiken och hur vi tillsammans kan bidra till trygghet och säkerhet. Julia Valentin är kommunikationschef på MTR Tunnelbanan och sitter i juryn när vinnarna i Lilla Säkerhetspriset utses.

Varför behövs det en tävling?

– Tanken är att engagera de yngre barnen i säkerhetstänkande. Vi tror att de blir mer medvetna om de får jobba kreativt med ett gemensamt mål i sikte. Vi utgår från ett aktuellt tema där barnen får komma med idéer kring hur man kan resa säkert och rita teckningar som illustrerar temat. Förra året handlade det om att informera sina föräldrar om säkerhet i lokaltrafiken.

Vad är årets tema?

– Trygghet. Vi är nyfikna på vad barnen upplever att det är, eller borde vara, som gör att man känner sig trygg på tunnelbanan och pendeltågen. Skolbarnen får prata om temat tillsammans med sin lärare och rita sina idéer och förslag.

Målgruppen för Lilla Säkerhetspriset är låg- och mellanstadiet. De skolor som ­tidigare varit med har ofta vävt in tävlingen i sin ordinarie undervisning, några har gjort det till ett eget litet projektarbete. Vissa väljer att göra det som en del av svenskundervisningen där barnen får utveckla sina tankar i skrift, och med en teckning.

Julia Valentin förklarar att det är viktigt att komma ut och prata med barnen tidigt.

Julia Valentin

Julia Valentin

– Chansen blir större att man inte gör dumma saker när man blir äldre.

Vi jobbar också med skolinformation på uppdrag av SL där målgruppen är mellanstadiet. Då åker våra kundservice­värdar ut i skolorna och visar hur man åker rulltrappa och hur man går i spärrarna. De förklarar varför det är viktigt att veta vad vita linjen på perrongen är till för, hur dörrstängningen fungerar och varför trygghetsnumret finns. Det kan låta som självklarheter men det är det inte. Det är viktigt att vi är aktiva och konkreta, allt handlar om att skapa med­vetenhet. Men vi vill att det ska vara i roliga sammanhang, så att det inte bara blir pekpinnar.

Tidigare delades Lilla Säkerhetspriset ut på våren men från och med i år kommer vinnarna att utses i oktober, då MTR har en fokusmånad på trygghet och säkerhet.

Vad händer då?

– Vi jobbar aktivt med trygghetsfrågor under hela oktober under rubriken SÄKRA VANOR, och parollen DET SKA VARA LÄTT ATT GÖRA RÄTT. Internt handlar det om allt från IT-­säkerhet till säker dörrstängning. Vi är också ute bland resenärerna och bjuder på kaffe, informerar och pratar om säkerhet.

Även SL har en säkerhetsmånad i ­oktober, bland annat med kampanjen CIVILKURAGE.

Vad vinner segrarna?

– Den skolklass som utses till vinnare får en fin pokal. Vi åker ut till skolan och ­bjuder på tårta och varje barn får en medalj. Vi skickar också ut en pressrelease, Lilla Säkerhetspriset och den segrande skolklassen brukar få mycket uppmärksamhet, det är kul.

Fakta

MTR Nordics verksamhet omfattar drift av Stockholms tunnelbana (sedan 2009), drift av Stockholms pendeltåg (sedan 2016) och fordonsunderhållsbolaget MTR Tech. Sedan 2015 kör MTR även snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm under varumärket MTR Express.

Nästa artikel Avfall som resurs